Pages

27 March 2014

posljednja vijest

Zagreb, 27. ožujska 2014.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će od 1. travnja u Zagrebu cijene parkiranja biti niže i do 100 posto. Cijene parkiranja će pasti. I u garažama i na pločnicima i na zelenim površinama. I bit će obrnuto proporcioanalne, cijene, s kubikažom vozila. Dodao je gradonačelnik i kako će, umjesto promjene tarifa u softwareu na postojećim automatima za naplatu, Grad nabaviti nove i jeftinije. Istaknuo je da od 1. travnja neće pojeftiniti samo plaćanje po satu ili danu parkiranja, već i karte na duže razdoblje, a to je najvažnije za Zagrepčane i sve ostale građanke i građane Republike Hrvatske.

Tako se područje I zone sa šireg centra grada Zagreba mijenja na područje od Podsuseda do Sesveta i umjesto dosadašnjih skupih osam kuna na skučenom prostoru građanima će uz jeftiniju cijenu od šest kuna na raspolaganju biti puno veći broj parkirnih mjesta, II zona obuhvaćat će područje od Zaboka do Velike Gorice i od Samobora do Sesveta i također će, osim zemljopisnih, pretrpjeti i financijske korekcije pa će cijena pasti sa četiri na tri kune po satu. III zona pokrivat će područje od Virovitice i Slavonskog Broda do Knina i Ogulina i cijena sata parkinga će umjesto dosadašnjih dvije kune koštati kunuipol, dok će IV zona obuhvaćati Istru i Dalmaciju i najjugoistočniju županiju, a sat vremena parkiranja koštat će jednu kunu. Bit će uvedena i V parkirna zona koja će pokrivati istočnu Slavoniju i cijena sata bit će sedamdeset lipa po satu. Područje posebnog pijeteta, grad Vukovar, odnosno vukovarski Hrvati i Hrvatice bit će oslobođeni plaćanja parkiranja. Uz sve navedeno, pojeftinit će i parkiranje u garažama, dnevne karte, ali i povlaštene parkirne karte.

Gradonačelnik je ovu promjenu područja parkirnih zona prokomentirao riječima: "Prvi april je prvi april, ali mi imamo travanj. Cilj opravdava sredstvo, a naš je cilj ravnomjerno rasporediti teret cijene parkiranja u Zagrebu na sve građane Republike Hrvatske bez obzira gdje stanuju." Napomenuo je i da će prometnofinancijski stručni tim pratiti provedbe odluke o pojeftinjenju parkinga, a ako građani ne budu zadovoljni odluka će biti popravljena u gradskom servisu za popravke odluka.

No comments:

Post a Comment