Pages

14 November 2023

marianne, marion, mariane, marijana

Jutros mi Stanislav šalje fotografiju. Voli on tako izroniti svako malo s nekom crticom potkrijepljenom fotografijom ili s fotografijom s kratkom zabilješkom. E-mail, Instagram, WhatsApp, bilo koja alatka koja mu je pri ruci biva pretvorena u poštara, prijenosnika sjećanja na lijepe trenutke i lijepe periode.

Šalje mi jutros fotografiju Marianne Faithfull, Alaina Delona i Micka Jaggera s opisom: "On your first birthday party". Fotografiju je 1967. godine snimio značajni francuski fotograf Patrice Habans. U doba snimanja ove fotografije Patrice je imao 30 godina i bio je u naponu snage, Alain Delon je već bio zvijezda i dvije godine stariji, a Mick Jagger propulzivni i perspektivni klinac osam godina mlađi od Delona. Marianne je imala dvadeset i jednu. Fotografija je vjerojatno snimljena u novogodišnjem raspoloženju za Mariannein dvadeset prvi rođendan 29. decembra. Na taj dan ja sam imao točno devetnaest mjeseci i Stanislav je vjerojatno pobrkao brojeve 5 i 11, ili V i XI kome koje brojevno pismo više odgovara, kad je napisao ono "On your first birthday party". Moguće je i da nije greška jer Stanislav ima svoj način mjerenja i praćenja vremena, toliko drugačiji da ima i svoj kalendar. Posvećen je poljskoj nobelovki Wisławi Szymborskoj i poseban je.

Kako god, spominjanjem Marianne, podsjetio me da sam od ranih dana bio zaljubljen u Marianne, Mariane, Marione, Marijane. Robin Hoodova Audrie Hepburn Marianne, porculanski krhka svevremenska ljepota ljudskog roda, Marijana ona Dubrovačkih trubadura bila je Marijana iz mašte, nikad stvarno viđena, ona čije su se crte lica u mislima poklapale s onima već viđenima i nekim izmišljenim, mojim malim skrivenim Marijanama. Onda ona Marisol, Marianne Koch iz filma Za šaku dolara Sergija Leonea, biser u blatu okrutnog Divljeg Zapada. Tu je i Kerstin Marianne, poznatija kao Kerstin Anita Marianne Ekberg, Sylvia iz Fellinijevog La Dolce Vita. Iako je bila Marianne, dovoljno je bilo samo reći Anita Ekberg. A tek Salgarijevog Sandokana Lady Marianne, prelijepa Carole André! Cohenova nikad prežaljena Marianne. Čak i u imenu i prezimenu Wislawe Szymborske kao da odzvanja neka Marijana. Još i ona Marianne, i ona, i mnoge druge.

Hvala Stanislavu za fotku. Svaki bi se prpošan i mlađahan Mick najrađe poistovijetio s Alainom, ali neki su morali biti i Mickovi na fotografijama s Marijanama. Pa kako god im kasnije bude. I na fotografijama i u životu.

 


 

No comments:

Post a Comment